Kunstgras onderhoud

Wat heeft u nog aan onderhoud bij kunstgras?

Geplaatst: 10/03/2020 Aangepast: 09/12/2020

Kunstgras is onderhoudsvriendelijk en dus niet volledig onderhoudsvrij. Voor een lange levensduur dient u toch regelmatig het kunstgras te onderhouden. Geen uren werk, maar af en toe wat extra aandacht dat is alles wat er nodig is. Benieuwd wat exact uw taken zijn?

Waarom onderhoud uitvoeren aan kunstgras?

Om een lange levensduur te garanderen is kunstgras onderhoud even wenselijk als noodzakelijk. Wenselijk omdat het op die manier de fraaie uitstraling behoud, noodzakelijk om een lange levensduur te garanderen. Maar kunstgras ziet er toch altijd hetzelfde uit? Het is geen levend product en vraagt dan toch ook geen onderhoud?

Helaas klopt dit niet. Hoe graag wij dat ook zouden willen, kunstgras is niet volledig onderhoudsvrij. Het schoonhouden van kunstgras en het weghouden van mos en onkruid zorgen ervoor dat u hier jarenlang plezier van heeft. Gelukkig voor u is het echt niet zoveel werk. Slechts een paar uurtjes per maand is meer dan voldoende.

Welke onderhoudstaken heeft u aan het kunstgras?

Het kunstgras in uw tuin vergt weinig onderhoud. Onderstaande taken zult u wel regelmatig moeten uitvoeren om lang plezier te hebben van uw kunstgras.

  • Reinigen van kunstgras
  • Opruimen bladafval
  • Opborstelen van het kunstgras
  • Borders scheiden en onkruid wieden
  • Mos bestrijden

Reinigen van kunstgras

Spelende kinderen kunnen het kunstgras verontreinigen. Snoep, limonade etc. maken het kunstgras plakkerig. U kunt dit eenvoudig schoonmaken. Uitspoelen met water is vaak afdoende. Indien nodig kan dit ook met een allesreiniger zonder bleekmiddel. De ontlasting van huisdieren kan ook voor ontreiniging zorgen. Ook dit kunt u wegspoelen en met een sopje behandelen. Dit voorkomt dat de geur in het geotextiel blijft zitten.

Opruimen van bladafval

In de herfst is er werk aan de winkel. Vallende bladeren dienen van het kunstgras afgehouden te worden. Als deze lange tijd op het kunstgras liggen kunnen ze verteren en als organisch materiaal in het kunstgras achterblijven. Dit zou een perfecte voedingsbodem kunnen vormen voor onkruid. Zo snel mogelijk afvoeren dus! Een bladblazer of een bladhark van plastic werkt perfect. Een ouderwetse stalen bladhark mag absoluut niet deze kan het kunstgras behoorlijk beschadigen!

Opborstelen van het kunstgras

Na regelmatige betreding kan het zijn dat het kunstgras minder mooi overeind blijft staan. Gelukkig kunt u dit zeer eenvoudig zelf verhelpen. Gebruik een harde bezem en borstel het kunstgras tegen de vleug in op. Het kunstgras komt daardoor weer overeind te staan. Mocht het nodig zijn kunt u altijd wat extra kwartszand aanbrengen, dit is altijd verkrijgbaar bij Gras en Groen Kunstgras.

Borders scheiden en onkruid wieden

Onkruid blijft ook bij kunstgras de grootste vijand van het gazon. Hoewel er geen voedingsbodem is voor het onkruid kan deze wel ontstaan. U dient dan ook ontzettend voorzichtig te zijn zodat u niet knoeit met potgrond en tuinaarde. Het vormen van een fysieke scheiding van gazon en border is ook aan te raden. Onkruiden die ondergrondse uitlopers aanmaken zouden anders zo uw gazon in kunnen groeien. Het beste devies is ten alle tijden het kunstgras te wieden dat u in de tuin ziet. Het Engelse gezegde luidt niet voor niets: “One year's seeding makes seven year's weeding.”

Mos bestrijden

Door verzuring van de bodem ontstaat in echt gras mos, ook dit kan in kunstgras voorkomen. Schaduwrijke plekken en plaatsen waar begroeiing overhangt zijn enorm kwetsbaar. Gelukkig zijn er middeltjes verkrijgbaar die het mos tegen gaan. Biomos is er een van. Daarnaast kunt u bij Gras en Groen navraag doen naar het ontmossen van het kunstgras. Machinaal zijn wij in staat het mos uit het kunstgras te verwijderen.

Wilt u ook een onderhoudsvriendelijk gazon?

Bent u klaar met het vele onderhoud dat noodzakelijk is voor een mooi gazon? Kies dan voor kunstgras. Met een zeer beperkte inspanning komt het altijd aan uw wensen tegemoet. Zeker met kleine spelende kinderen is het ideaal. Geen modder, kale plekken en wekelijks onderhoud meer maar een altijd groen en fraai gazon. Vraag vrijblijvend een offerte aan of bezoek onze showtuin en laat u verrassen door het zeer natuurlijk ogende kunstgras. U kunt tevens gebruik maken van onze aanleg service, gespecialiseerde medewerkers komen in dat geval het kunstgras voor u leggen.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!