Voorjaarsbeurt kunstgras: welk onderhoud is nodig?

Voorjaarsbeurt kunstgras: welk onderhoud is nodig?

Geplaatst door: Tonyo van Run
Productspecialist Gras en Groen Kunstgras
Volg Tonyo van Run op LinkedIn
Geplaatst op: 26-02-2019
Laatst aangepast op: 27-02-2019

Tonyo van Run

Lage temperaturen, vorst, sneeuw en ijzel. Je kunstgras heeft heel wat te verduren gehad in de winter. Daarom is het nu tijd voor een uitgebreide voorjaarsbeurt. Heerlijk onder het lentezonnetje jouw kunstgras gazon opknappen! Klinkt dat niet goed? Welke onderhoudstaken zijn nodig en waarom? In deze blog leg ik het je uit.

Schoonhouden kunstgras

Net als bij echt gras is het nodig je kunstgras schoon te maken én te houden. Als je het mij vraagt is dit zelfs de belangrijkste taak. Ruim bladeren op, want die kunnen onkruid in jouw kunstgras veroorzaken. En dat is wel het laatste wat je wilt! Vuurwerk, speelgoed en andere rommel moet je ook opruimen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de vezels van het kunstgras plat gaan liggen. De gevolgen hiervan zijn niet mals:

Is het kwaad al geschied? Liggen de kunstgrasvezels plat? Borstel jouw kunstgras op met een harde bezem en krijg weer die prachtig groene, zachte kunstgrasmat die je kocht.

Instrooien kwartszand

Een andere taak die bij het onderhoud komt kijken is het instrooien met kwartszand. Kwartszand of zilverzand is een wit, fijnkorrelig en ontzettend zuiver zand én onmisbaar voor het kunstgras in jouw tuin. De belangrijkste functie: de kunstgrasvezels blijven overeind staan, waardoor de kwaliteit lang goed blijft. Dankzij het extra gewicht geeft kwartszand bovendien de benodigde stabiliteit. En het zorgt ervoor dat je kunstgras niet van echt te onderscheiden is. Door gebruikt verdwijnt er altijd wat zand, daarom doe jij er goed aan om met enige regelmaat je kunstgras in te vegen met kwartszand. Hiervoor gebruik je een harde borstel.   

Verwijder mos van je kunstgras

Daarnaast is het goed om mos te verwijderen van jouw kunstgras gazon. Het lijkt misschien onmogelijk, maar op kunstgras kan door de wind zeker wel mosvorming ontstaan. Dit (gedeeltelijk) voorkomen kun je alleen door tijdig onderhoud te plegen. En zelfs dan is er nog een kans dat mos zich in jouw kunstgras nestelt. Gelukkig bestaan er verschillende producten die je helpen bij het verwijderen van mos. Gras en Groen is dé specialist in het verkopen en leggen van kunstgras. Voor het verwijderen van mos raden we BSI Fertimoss Mosdoder aan. Verpakt per 3,5 kilo voor 40-45 m² gazon. In onze webwinkel verkrijgbaar voor slechts €9,95.

Reinigen van kunstgras

Is je kunstgras vies geworden? Heb je er bijvoorbeeld een glas drinken of een ijsje op laten vallen? Dan is het tijd om het eens goed schoon te maken! Dit doe je gewoon met een schoonmaakmiddel dat al in je keukenkastje staat. Een goede keuze is groene zeep, want dit is minder agressief. Let er in ieder geval op dat het middel geen chloor of bleekmiddel bevat; hierdoor verkleurt je kunstgras. Spoel naderhand je kunstgras gazon goed schoon met de tuinslang.

Onderhoud kunstgras uitbesteden

Wil je het onderhoud aan jouw kunstgras uit handen geven? Neem contact met ons op. Bij Gras en Groen Kunstgras hebben wij namelijk ruimschoots ervaring met intensief reinigen van kunstgras.

Lees ook:

Mos uit je kunstgras verwijderen

Mos uit je kunstgras verwijderen

15-09-2019

Na verloop van tijd kan er mos gaan groeien in jouw prachtig aangelegde kunstgras gazon. En dat is nou net wat je niet wilt. Hoe los je het op? Of nog beter: hoe zijn we mos een stap voor?

Lees verder
Waarom kunstgras laten leggen?

Waarom kunstgras laten leggen?

15-08-2019

Klaar met onkruid, mos en kale plekken in jouw gazon? Kunstgras is een onderhoudsvriendelijk alternatief. Ben je zelf geen doe-het-zelver of zit je krap in tijd? Kies voor kunstgras laten leggen.

Lees verder
Kantopsluiting Cortenstaal

Kantopsluiting Cortenstaal

14-08-2019

Laat jouw kunstgras gazon er stijlvol bijliggen. Kies voor sterk, duurzaam en modern; laat een kantopsluiting van cortenstaal plaatsen. Of neem een verhoogde rand op de opsluitband.

Lees verder
Zelf Kunstgras leggen? Tips van de professional!

Zelf Kunstgras leggen? Tips van de professional!

15-07-2019

Wil je een kunstgras gazon in je tuin en ben je een handige doe-het-zelver? Dan moet het zeker mogelijk zijn om het kunstgras zelf te leggen. Wij geven je graag de juiste tips en handigheidjes.

Lees verder
Kunstgras laten inmeten

Kunstgras laten inmeten

15-06-2019

Wil je kunstgras laten inmeten voor een vrijblijvende offerte? Gras en Groen komt vrijblijvend bij je langs en meet in op locatie!

Lees verder
Privé-hockeyveld: Oefening baart kunst

Privé-hockeyveld: Oefening baart kunst

15-05-2019

Je hockey-technieken naar een hoger niveau tillen? Met een privé-hockeyveld van kunstgras is dit mogelijk. Wij leggen jouw kunstgras hockeyveld aan, desgewenst met doeltjes.

Lees verder
Kunstgras: De allernieuwste trends voor 2019

Kunstgras: De allernieuwste trends voor 2019

15-04-2019

Duidelijk mag zijn dat kunstgras nog steeds aan terrein wint in de tuin. Verwachting is dat dit de komende jaren doorzet. Wat zijn voor 2019 de kunstgras trends? C- en W-shape, gekroesd kunstgras...

Lees verder
Kunstgras showtuin, ook op zaterdag geopend!

Kunstgras showtuin, ook op zaterdag geopend!

18-02-2019

Op 23 februari gaan wij ook op zaterdag weer open voor publiek. Heb je ook al last van lentekriebels? Kom langs in de showtuin!

Lees verder
Een nieuw gazon? Met kunstgras kan dat nu al!

Een nieuw gazon? Met kunstgras kan dat nu al!

06-02-2019

Overweeg je kunstgras te laten leggen? Kunstgras leggen is niet seizoensgebonden, Gras en Groen Kunstgras kan altijd jouw kunstgras leggen!

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen