Kunstgras

Voorjaarsbeurt kunstgras: welk onderhoud is nodig?

Geplaatst: 10/03/2020 Aangepast: 09/12/2020

Lage temperaturen, vorst, sneeuw en ijzel. Je kunstgras heeft heel wat te verduren gehad in de winter. Daarom is het nu tijd voor een uitgebreide voorjaarsbeurt. Heerlijk onder het lentezonnetje jouw kunstgras gazon opknappen! Klinkt dat niet goed? Welke onderhoudstaken zijn nodig en waarom? In deze blog leg ik het je uit.

Schoonhouden kunstgras

Net als bij echt gras is het nodig je kunstgras schoon te maken én te houden. Als je het mij vraagt is dit zelfs de belangrijkste taak. Ruim bladeren op, want die kunnen onkruid in jouw kunstgras veroorzaken. En dat is wel het laatste wat je wilt! Vuurwerk, speelgoed en andere rommel moet je ook opruimen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de vezels van het kunstgras plat gaan liggen. De gevolgen hiervan zijn niet mals:

  • Jouw kunstgras slijt veel sneller;
  • De kwaliteit dendert achteruit;
  • Het gaat er allemaal niet mooier op uitzien.

Is het kwaad al geschied? Liggen de kunstgrasvezels plat? Borstel jouw kunstgras op met een harde bezem en krijg weer die prachtig groene, zachte kunstgrasmat die je kocht.

Instrooien kwartszand

Een andere taak die bij het onderhoud komt kijken is het instrooien met kwartszand. Kwartszand of zilverzand is een wit, fijnkorrelig en ontzettend zuiver zand én onmisbaar voor het kunstgras in jouw tuin. De belangrijkste functie: de kunstgrasvezels blijven overeind staan, waardoor de kwaliteit lang goed blijft. Dankzij het extra gewicht geeft kwartszand bovendien de benodigde stabiliteit. En het zorgt ervoor dat je kunstgras niet van echt te onderscheiden is. Door gebruikt verdwijnt er altijd wat zand, daarom doe jij er goed aan om met enige regelmaat je kunstgras in te vegen met kwartszand. Hiervoor gebruik je een harde borstel.   

Verwijder mos van je kunstgras

Daarnaast is het goed om mos te verwijderen van jouw kunstgras gazon. Het lijkt misschien onmogelijk, maar op kunstgras kan door de wind zeker wel mosvorming ontstaan. Dit (gedeeltelijk) voorkomen kun je alleen door tijdig onderhoud te plegen. En zelfs dan is er nog een kans dat mos zich in jouw kunstgras nestelt. Gelukkig bestaan er verschillende producten die je helpen bij het verwijderen van mos. Gras en Groen is dé specialist in het verkopen en leggen van kunstgras. Voor het verwijderen van mos raden we BSI Fertimoss Mosdoder aan. Verpakt per 3,5 kilo voor 40-45 m² gazon. In onze webwinkel verkrijgbaar voor slechts €9,95.

Reinigen van kunstgras

Is je kunstgras vies geworden? Heb je er bijvoorbeeld een glas drinken of een ijsje op laten vallen? Dan is het tijd om het eens goed schoon te maken! Dit doe je gewoon met een schoonmaakmiddel dat al in je keukenkastje staat. Een goede keuze is groene zeep, want dit is minder agressief. Let er in ieder geval op dat het middel geen chloor of bleekmiddel bevat; hierdoor verkleurt je kunstgras. Spoel naderhand je kunstgras gazon goed schoon met de tuinslang.

Onderhoud kunstgras uitbesteden

Wil je het onderhoud aan jouw kunstgras uit handen geven? Neem contact met ons op. Bij Gras en Groen Kunstgras hebben wij namelijk ruimschoots ervaring met intensief reinigen van kunstgras.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!