Kunstgras

Valdemping onder kunstgras

Geplaatst: 10/03/2020 Aangepast: 09/12/2020

Valdemping is eenvoudig aan te leggen. Of u al over een kunstgras mat beschikt of niet, het is altijd mogelijk valdemping onder kunstgras aan te brengen. Vooral als u kinderen hebt en u wilt kunstgras in uw achtertuin aanleggen, dan is valdemping min of meer een vereiste. Valdemping reduceert het risico op een pijnlijke val.  

Is valdemping onder mijn kunstgras noodzakelijk dan? Nee, noodzakelijk is het niet. Maar als u eenmaal geproefd hebt aan het fenomeen valdemping, merkt u pas het wezenlijke verschil. In dit nieuwsartikel bespreken we de volgende drie belangrijke zaken aangaande valdemping onder kunstgras:

 • Wat is valdemping?
 • Toepassingen van valdemping
 • De voordelen van valdemping
 • Soorten valdemping

Wat is valdemping?

Valdemping wordt vaak in één adem genoemd met het leggen van kunstgras. En dat is terecht. Het is echter niet zo dat valdemping tegelijkertijd met kunstgras is bedacht. In de jaren zestig is in de sport het kunstgras ontstaan, toen nog onder de naam Astroturf. Valdemping kwam pas veel later. Vanwege de vele struikelpartijen die er zich voordeden in de sport, ging men nadenken over manieren om een pijnlijke val of sliding tegen te gaan. Een oplossing bleek met valdemping voorhanden. 

Valdemping bestaat uit grove foamvlokken die in elkaar zijn geperst. U kunt het eigenlijk vergelijken met een kunstvezelmat, die bestaat uit meerdere puzzelstukjes. Door de grove structuur behoudt de valdemping haar waterdoorlatende vermogen. De valdemping wordt aangebracht boven op de onderbouw en net onder het kunstgras.

Toepassingen valdemping

Niet elk plekje onder het kunstgras hoeft te worden voorzien van valdemping. Valdemping heeft logischerwijs de functie om de val te dempen. Daarom is het niet nodig dit aan te brengen op plaatsen waar niet of nauwelijks wordt gespeeld of waar een val sowieso uitgesloten lijkt. Kies voor uzelf de plaatsen uit in uw tuin die voor valdemping in aanmerking komen. In onderstaande opsomming helpen wij u een eindje op weg.

Het zou jammer zijn als u bepaalde plaatsen in uw tuin vergeet te voorzien van valdemping. Daarom vindt u hieronder een overzicht van plaatsen waar doorgaans valdemping wordt toegepast:

 • Op sportvelden
 • In speeltuinen met schommels en klimrekken
 • Op uw balkon of dakterras
 • Rondom trampolines

De voordelen van valdemping

Al met al kan worden gesteld dat valdemping vele voordelen kent. En daar is het tenslotte voor uitgevonden. We zetten de voordelen van valdemping op een rijtje:

 • De kans op blessures wordt verlaagd
 • Het zorgt voor een zachte en prettige ondergrond
 • Het is in verschillende afmetingen verkrijgbaar
 • Het heeft een drainerende werking
 • De dikte van de kunstvezelmat is afhankelijk van de valhoogte

Soorten valdemping

In bovenstaande opsomming staat het al vermeld. De dikte van de kunstvezelmat kan worden aangepast aan de valhoogte. In de praktijk wil dat zeggen dat de valdemping dikker is, op het moment dat een klimtoestel hoger is en dus uw kind een grotere val kan maken. Uiteindelijk bepaalt u zelf de dikte, maar de mogelijkheden zijn aanwezig om het aan te passen.

Het is het meest logisch als u besluit valdemping aan te schaffen tegelijkertijd met het kunstgras. De valdemping wordt dan in één moeite door gelegd. Daar is nauwelijks extra inspanning voor nodig. Informeer naar valdemping bij uw hovenier of specialist. Zij vertellen u haarfijn welke soorten valdemping er verkrijgbaar zijn.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!