Slijt mijn kunstgras?

Slijt mijn kunstgras?

Geplaatst door: Tonyo van Run
Productspecialist Gras en Groen Kunstgras
Volg Tonyo van Run op LinkedIn
Geplaatst op: 15-05-2015
Laatst aangepast op: 17-02-2017

Tonyo van Run

Veelal wordt gedacht dat kunstgras niet of nauwelijks aan slijtage onderhevig is. Dat is niet helemaal waar. Het is echter wel zo dat u door goed onderhoud de slijtage van kunstgras tot een minimum kunt beperken.

Door u volledig op de hoogte brengen over slijtage aan en onderhoud van de grasmat, behandelen we in dit nieuwsartikel de volgende onderwerpen:

Slijtage door spelende kinderen

Bij veel materiële zaken is de gebruiksduur afhankelijk van de manier waarop u ermee omgaat. Bij kunstgras is dat niet anders. Gaat u er voorzichtig mee om en pleegt u regulier onderhoud, dan is een langere levensduur van kunstgras doorgaans gegarandeerd. Spelende kinderen hebben daar nauwelijks invloed op.

Wij vinden dat kinderen - al spelend op kunstgras - nergens rekening mee hoeven te houden. Dat zou ook niet passen. Kinderen moeten ongeremd kunnen spelen en ravotten, zeker op uw kunstgras achter in de tuin. Veel belangrijker is de manier waarop u met uw kunstgras omgaat als er juist niet op wordt gespeeld, bijvoorbeeld in de winter. Slijtage en onderhoud van kunstgras zijn twee zaken die nauw met elkaar verbonden zijn.

Kunstgras onderhouden - dat hoeft toch niet?

Jawel, ook voor kunstgras is onderhoud noodzakelijk, al vergt dit niet veel van uw tijd. In vergelijking met een grasmat hoeft u slechts weinig tijd en moeite te besteden aan het onderhoud van uw kunstgras. Dat neemt echter niet weg dat het minder belangrijk is. Doet u het niet, dan is dat snel merkbaar aan de kwaliteit van de vezels en de algehele uitstraling.

Hoe onderhoud ik mijn kunstgras?

Er zijn bepaalde zaken waaraan u niet ontkomt. Deze zijn zeker niet tijdrovend, maar vergt slechts wat discipline van u. Wat zijn de onderhoudswerkzaamheden die u dient te verrichten:

Verwijderen van achtergebleven rommel en/of speelgoed

Het schoonhouden van de kunstgras mat is uw belangrijkste taak. Door alles wat achterblijft  op het kunstgras, gaan de vezels liggen en treedt direct slijtage op. Het slijtageproces gaat dus aanmerkelijk sneller, als u verzuimt rommel, speelgoed en vooral ook de herfstbladeren van uw kunstgras te verwijderen.

Paar keer per jaar opborstelen van kunstgras

Het opborstelen van kunstgras zorgt ervoor dat de vezels weer keurig rechtop gaan staan. Het aantal keer dat het opborstelen noodzakelijk is, is afhankelijk van de mate waarop uw kunstgras wordt betreden. Hebt u opgroeiende kinderen die er vrijwel dagelijks op spelen, dan is regelmatig opborstelen zeer gewenst.

Instrooien kwartszand

Ingestrooid kwartszand zorgt voor een stabiliserende werking. Het kunstgras wordt zwaarder en dus stabieler, waardoor het kunstgras er 'natuurlijker' bij ligt. Vergeet niet dit instrooien regelmatig te verrichten. Kwartszand verdwijnt immers door de schoenen en laarzen van spelende kinderen.

<h3">Mos verwijderen

Het klinkt wellicht onwaarschijnlijk, maar ook op uw kunstgras kan mos ontstaan. Als u het tijdig weghaalt, is het absoluut niet ernstig. Soms is harken reeds voldoende om mos of onkruid weg te halen. Een paardenbloem kan zomaar groeien op kunstgras, nadat bijvoorbeeld vogelpoep tot ontkieming is gekomen. Mocht harken niet toereikend zijn, dan zijn diverse producten bij uw tuincentrum verkrijgbaar. Gras en Groen Kunstgras adviseert u hiervoor Omniclear te gebruiken.

Reinigen kunstgras

Welke middelen gebruiken we voor het reinigen van ons kunstgras? Soms is water en een harde borstel al voldoende om bijvoorbeeld de uitwerpselen van een hond of kat te verwijderen. Bij een hardnekkige verontreiniging zijn andere middelen vereist. Hiervoor mogen de gangbare schoonmaakmiddelen worden gebruikt, tenzij er geen chloor of bleekmiddel in zit. Zit er wel chloor en bleekmiddel in, dan zou dit onmiddellijk tot verkleuring van uw kunstgras kunnen leiden. Vergeet niet na reiniging de betreffende plek goed na te spoelen met water.

Conclusie

Ten eerste is slijtage het best te voorkomen door bovengenoemde maatregelen te treffen. Als goed onderhoud wordt gepleegd, is de vraag of spelende kinderen voor extra slijtage zorgen niet relevant. Dat risico is namelijk te verwaarlozen. De kwaliteit van uw kunstgras is grotendeels afhankelijk van uw goede wil om het kunstgras op een juiste manier te onderhouden.

Ten tweede - en dat is niet minder belangrijk - is het bij aanschaf raadzaam te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig product. Kom daarom eens kijken in de nieuwe showtuin van Gras en Groen Kunstgras. In deze showtuin - die u kunt vinden aan de Hedikhuizerweg 21 in Den Bosch - presenteren wij 13 verschillende soorten kwalitatief hoogwaardig kunstgras, waarvan sommige zijn voorzien van valdemping. Onze ervaren medewerkers staan u er graag te woord.

Lees ook:

Kunstgras niet betreden tijdens de vorst

Kunstgras niet betreden tijdens de vorst

05-12-2018

Betreding van kunstgras tijdens de vorst kan tot beschadigingen leiden. Lees hier waarom u betreding beter kunt vermijden.

Lees verder
Kunstgras leggen in de winter

Kunstgras leggen in de winter

17-10-2018

Kunt u kunstgras laten leggen in de winter? Lees hier of het kan en waar u rekening mee dient te houden.

Lees verder
Kunstgras onderhoud in de herfst

Kunstgras onderhoud in de herfst

26-09-2018

Kunstgras is niet geheel onderhoudsvrij. Zeker in de herfst is het belangrijk dat u het onderhoud goed uitvoert. Lees hier wat u moet doen!

Lees verder
Top drie best verkochte kunstgrassen

Top drie best verkochte kunstgrassen

12-09-2018

Wilt u genieten van een onderhoudsvrij en altijd groen gazon in de tuin? Dit is de top 3 best verkocht kunstgras van Gras en Groen!

Lees verder
Foam voor dakterras

Foam voor dakterras

29-08-2018

Kunstgras leggen op een dak? Gebruik speciaal foam voor een dakterras!

Lees verder
Van geel gras naar een altijd groen gazon

Van geel gras naar een altijd groen gazon

25-07-2018

Door de droogte is menig grasveldje verandert in een geel gazon. Gaat u dit herstellen of kiest u voor een altijd groen gazon?

Lees verder
Waarom kunstgras invegen met kwartszand?

Waarom kunstgras invegen met kwartszand?

18-07-2018

Waarom kunstgras invegen met kwartszand? Gras en groen Kunstgras legt het aan u uit!

Lees verder
Waardoor zijn er prijsverschillen bij kunstgras?

Waardoor zijn er prijsverschillen bij kunstgras?

27-06-2018

Waardoor zijn er prijsverschillen bij kunstgras? Gras en Groen Kunstgras legt het aan u uit!

Lees verder
Voordelen van kunstgras laten leggen

Voordelen van kunstgras laten leggen

13-06-2018

Wat zijn de voordelen van kunstgras laten leggen? Gras en Groen Kunstgras legt het aan u uit!

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen