Slijt mijn kunstgras?

Slijt mijn kunstgras?

Geplaatst door: Tonyo van Run
Productspecialist Gras en Groen Kunstgras
Volg Tonyo van Run op LinkedIn
Geplaatst op: 15-05-2015
Laatst aangepast op: 17-02-2017

Tonyo van Run

Veelal wordt gedacht dat kunstgras niet of nauwelijks aan slijtage onderhevig is. Dat is niet helemaal waar. Het is echter wel zo dat u door goed onderhoud de slijtage van kunstgras tot een minimum kunt beperken.

Door u volledig op de hoogte brengen over slijtage aan en onderhoud van de grasmat, behandelen we in dit nieuwsartikel de volgende onderwerpen:

Slijtage door spelende kinderen

Bij veel materiële zaken is de gebruiksduur afhankelijk van de manier waarop u ermee omgaat. Bij kunstgras is dat niet anders. Gaat u er voorzichtig mee om en pleegt u regulier onderhoud, dan is een langere levensduur van kunstgras doorgaans gegarandeerd. Spelende kinderen hebben daar nauwelijks invloed op.

Wij vinden dat kinderen - al spelend op kunstgras - nergens rekening mee hoeven te houden. Dat zou ook niet passen. Kinderen moeten ongeremd kunnen spelen en ravotten, zeker op uw kunstgras achter in de tuin. Veel belangrijker is de manier waarop u met uw kunstgras omgaat als er juist niet op wordt gespeeld, bijvoorbeeld in de winter. Slijtage en onderhoud van kunstgras zijn twee zaken die nauw met elkaar verbonden zijn.

Kunstgras onderhouden - dat hoeft toch niet?

Jawel, ook voor kunstgras is onderhoud noodzakelijk, al vergt dit niet veel van uw tijd. In vergelijking met een grasmat hoeft u slechts weinig tijd en moeite te besteden aan het onderhoud van uw kunstgras. Dat neemt echter niet weg dat het minder belangrijk is. Doet u het niet, dan is dat snel merkbaar aan de kwaliteit van de vezels en de algehele uitstraling.

Hoe onderhoud ik mijn kunstgras?

Er zijn bepaalde zaken waaraan u niet ontkomt. Deze zijn zeker niet tijdrovend, maar vergt slechts wat discipline van u. Wat zijn de onderhoudswerkzaamheden die u dient te verrichten:

Verwijderen van achtergebleven rommel en/of speelgoed

Het schoonhouden van de kunstgras mat is uw belangrijkste taak. Door alles wat achterblijft  op het kunstgras, gaan de vezels liggen en treedt direct slijtage op. Het slijtageproces gaat dus aanmerkelijk sneller, als u verzuimt rommel, speelgoed en vooral ook de herfstbladeren van uw kunstgras te verwijderen.

Paar keer per jaar opborstelen van kunstgras

Het opborstelen van kunstgras zorgt ervoor dat de vezels weer keurig rechtop gaan staan. Het aantal keer dat het opborstelen noodzakelijk is, is afhankelijk van de mate waarop uw kunstgras wordt betreden. Hebt u opgroeiende kinderen die er vrijwel dagelijks op spelen, dan is regelmatig opborstelen zeer gewenst.

Instrooien kwartszand

Ingestrooid kwartszand zorgt voor een stabiliserende werking. Het kunstgras wordt zwaarder en dus stabieler, waardoor het kunstgras er 'natuurlijker' bij ligt. Vergeet niet dit instrooien regelmatig te verrichten. Kwartszand verdwijnt immers door de schoenen en laarzen van spelende kinderen.

<h3">Mos verwijderen

Het klinkt wellicht onwaarschijnlijk, maar ook op uw kunstgras kan mos ontstaan. Als u het tijdig weghaalt, is het absoluut niet ernstig. Soms is harken reeds voldoende om mos of onkruid weg te halen. Een paardenbloem kan zomaar groeien op kunstgras, nadat bijvoorbeeld vogelpoep tot ontkieming is gekomen. Mocht harken niet toereikend zijn, dan zijn diverse producten bij uw tuincentrum verkrijgbaar. Gras en Groen Kunstgras adviseert u hiervoor Omniclear te gebruiken.

Reinigen kunstgras

Welke middelen gebruiken we voor het reinigen van ons kunstgras? Soms is water en een harde borstel al voldoende om bijvoorbeeld de uitwerpselen van een hond of kat te verwijderen. Bij een hardnekkige verontreiniging zijn andere middelen vereist. Hiervoor mogen de gangbare schoonmaakmiddelen worden gebruikt, tenzij er geen chloor of bleekmiddel in zit. Zit er wel chloor en bleekmiddel in, dan zou dit onmiddellijk tot verkleuring van uw kunstgras kunnen leiden. Vergeet niet na reiniging de betreffende plek goed na te spoelen met water.

Conclusie

Ten eerste is slijtage het best te voorkomen door bovengenoemde maatregelen te treffen. Als goed onderhoud wordt gepleegd, is de vraag of spelende kinderen voor extra slijtage zorgen niet relevant. Dat risico is namelijk te verwaarlozen. De kwaliteit van uw kunstgras is grotendeels afhankelijk van uw goede wil om het kunstgras op een juiste manier te onderhouden.

Ten tweede - en dat is niet minder belangrijk - is het bij aanschaf raadzaam te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig product. Kom daarom eens kijken in de nieuwe showtuin van Gras en Groen Kunstgras. In deze showtuin - die u kunt vinden aan de Hedikhuizerweg 21 in Den Bosch - presenteren wij 13 verschillende soorten kwalitatief hoogwaardig kunstgras, waarvan sommige zijn voorzien van valdemping. Onze ervaren medewerkers staan u er graag te woord.

Lees ook:

Mos uit je kunstgras verwijderen

Mos uit je kunstgras verwijderen

15-09-2019

Na verloop van tijd kan er mos gaan groeien in jouw prachtig aangelegde kunstgras gazon. En dat is nou net wat je niet wilt. Hoe los je het op? Of nog beter: hoe zijn we mos een stap voor?

Lees verder
Waarom kunstgras laten leggen?

Waarom kunstgras laten leggen?

15-08-2019

Klaar met onkruid, mos en kale plekken in jouw gazon? Kunstgras is een onderhoudsvriendelijk alternatief. Ben je zelf geen doe-het-zelver of zit je krap in tijd? Kies voor kunstgras laten leggen.

Lees verder
Kantopsluiting Cortenstaal

Kantopsluiting Cortenstaal

14-08-2019

Laat jouw kunstgras gazon er stijlvol bijliggen. Kies voor sterk, duurzaam en modern; laat een kantopsluiting van cortenstaal plaatsen. Of neem een verhoogde rand op de opsluitband.

Lees verder
Zelf Kunstgras leggen? Tips van de professional!

Zelf Kunstgras leggen? Tips van de professional!

15-07-2019

Wil je een kunstgras gazon in je tuin en ben je een handige doe-het-zelver? Dan moet het zeker mogelijk zijn om het kunstgras zelf te leggen. Wij geven je graag de juiste tips en handigheidjes.

Lees verder
Kunstgras laten inmeten

Kunstgras laten inmeten

15-06-2019

Wil je kunstgras laten inmeten voor een vrijblijvende offerte? Gras en Groen komt vrijblijvend bij je langs en meet in op locatie!

Lees verder
Privé-hockeyveld: Oefening baart kunst

Privé-hockeyveld: Oefening baart kunst

15-05-2019

Je hockey-technieken naar een hoger niveau tillen? Met een privé-hockeyveld van kunstgras is dit mogelijk. Wij leggen jouw kunstgras hockeyveld aan, desgewenst met doeltjes.

Lees verder
Kunstgras: De allernieuwste trends voor 2019

Kunstgras: De allernieuwste trends voor 2019

15-04-2019

Duidelijk mag zijn dat kunstgras nog steeds aan terrein wint in de tuin. Verwachting is dat dit de komende jaren doorzet. Wat zijn voor 2019 de kunstgras trends? C- en W-shape, gekroesd kunstgras...

Lees verder
Voorjaarsbeurt kunstgras: welk onderhoud is nodig?

Voorjaarsbeurt kunstgras: welk onderhoud is nodig?

26-02-2019

Lage temperaturen, vorst, sneeuw en ijzel. Je kunstgras heeft heel wat te verduren gehad in de winter. Daarom is het nu tijd voor een uitgebreide voorjaarsbeurt. Welke onderhoudstaken zijn nodig?

Lees verder
Kunstgras showtuin, ook op zaterdag geopend!

Kunstgras showtuin, ook op zaterdag geopend!

18-02-2019

Op 23 februari gaan wij ook op zaterdag weer open voor publiek. Heb je ook al last van lentekriebels? Kom langs in de showtuin!

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen