Slijt mijn kunstgras?

Slijt mijn kunstgras?

Geplaatst door: Tonyo van Run
Productspecialist Gras en Groen Kunstgras
Linkedin
Geplaatst op: 15-05-2015
Laatst aangepast op: 17-02-2017

Tonyo van Run

Veelal wordt gedacht dat kunstgras niet of nauwelijks aan slijtage onderhevig is. Dat is niet helemaal waar. Het is echter wel zo dat u door goed onderhoud de slijtage van kunstgras tot een minimum kunt beperken.

Door u volledig op de hoogte brengen over slijtage aan en onderhoud van de grasmat, behandelen we in dit nieuwsartikel de volgende onderwerpen:

Slijtage door spelende kinderen

Bij veel materiële zaken is de gebruiksduur afhankelijk van de manier waarop u ermee omgaat. Bij kunstgras is dat niet anders. Gaat u er voorzichtig mee om en pleegt u regulier onderhoud, dan is een langere levensduur van kunstgras doorgaans gegarandeerd. Spelende kinderen hebben daar nauwelijks invloed op.

Wij vinden dat kinderen - al spelend op kunstgras - nergens rekening mee hoeven te houden. Dat zou ook niet passen. Kinderen moeten ongeremd kunnen spelen en ravotten, zeker op uw kunstgras achter in de tuin. Veel belangrijker is de manier waarop u met uw kunstgras omgaat als er juist niet op wordt gespeeld, bijvoorbeeld in de winter. Slijtage en onderhoud van kunstgras zijn twee zaken die nauw met elkaar verbonden zijn.

Kunstgras onderhouden - dat hoeft toch niet?

Jawel, ook voor kunstgras is onderhoud noodzakelijk, al vergt dit niet veel van uw tijd. In vergelijking met een grasmat hoeft u slechts weinig tijd en moeite te besteden aan het onderhoud van uw kunstgras. Dat neemt echter niet weg dat het minder belangrijk is. Doet u het niet, dan is dat snel merkbaar aan de kwaliteit van de vezels en de algehele uitstraling.

Hoe onderhoud ik mijn kunstgras?

Er zijn bepaalde zaken waaraan u niet ontkomt. Deze zijn zeker niet tijdrovend, maar vergt slechts wat discipline van u. Wat zijn de onderhoudswerkzaamheden die u dient te verrichten:

Verwijderen van achtergebleven rommel en/of speelgoed

Het schoonhouden van de kunstgras mat is uw belangrijkste taak. Door alles wat achterblijft  op het kunstgras, gaan de vezels liggen en treedt direct slijtage op. Het slijtageproces gaat dus aanmerkelijk sneller, als u verzuimt rommel, speelgoed en vooral ook de herfstbladeren van uw kunstgras te verwijderen.

Paar keer per jaar opborstelen van kunstgras

Het opborstelen van kunstgras zorgt ervoor dat de vezels weer keurig rechtop gaan staan. Het aantal keer dat het opborstelen noodzakelijk is, is afhankelijk van de mate waarop uw kunstgras wordt betreden. Hebt u opgroeiende kinderen die er vrijwel dagelijks op spelen, dan is regelmatig opborstelen zeer gewenst.

Instrooien kwartszand

Ingestrooid kwartszand zorgt voor een stabiliserende werking. Het kunstgras wordt zwaarder en dus stabieler, waardoor het kunstgras er 'natuurlijker' bij ligt. Vergeet niet dit instrooien regelmatig te verrichten. Kwartszand verdwijnt immers door de schoenen en laarzen van spelende kinderen.

<h3">Mos verwijderen

Het klinkt wellicht onwaarschijnlijk, maar ook op uw kunstgras kan mos ontstaan. Als u het tijdig weghaalt, is het absoluut niet ernstig. Soms is harken reeds voldoende om mos of onkruid weg te halen. Een paardenbloem kan zomaar groeien op kunstgras, nadat bijvoorbeeld vogelpoep tot ontkieming is gekomen. Mocht harken niet toereikend zijn, dan zijn diverse producten bij uw tuincentrum verkrijgbaar. Gras en Groen Kunstgras adviseert u hiervoor Omniclear te gebruiken.

Reinigen kunstgras

Welke middelen gebruiken we voor het reinigen van ons kunstgras? Soms is water en een harde borstel al voldoende om bijvoorbeeld de uitwerpselen van een hond of kat te verwijderen. Bij een hardnekkige verontreiniging zijn andere middelen vereist. Hiervoor mogen de gangbare schoonmaakmiddelen worden gebruikt, tenzij er geen chloor of bleekmiddel in zit. Zit er wel chloor en bleekmiddel in, dan zou dit onmiddellijk tot verkleuring van uw kunstgras kunnen leiden. Vergeet niet na reiniging de betreffende plek goed na te spoelen met water.

Conclusie

Ten eerste is slijtage het best te voorkomen door bovengenoemde maatregelen te treffen. Als goed onderhoud wordt gepleegd, is de vraag of spelende kinderen voor extra slijtage zorgen niet relevant. Dat risico is namelijk te verwaarlozen. De kwaliteit van uw kunstgras is grotendeels afhankelijk van uw goede wil om het kunstgras op een juiste manier te onderhouden.

Ten tweede - en dat is niet minder belangrijk - is het bij aanschaf raadzaam te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig product. Kom daarom eens kijken in de nieuwe showtuin van Gras en Groen Kunstgras. In deze showtuin - die u kunt vinden aan de Hedikhuizerweg 21 in Den Bosch - presenteren wij 13 verschillende soorten kwalitatief hoogwaardig kunstgras, waarvan sommige zijn voorzien van valdemping. Onze ervaren medewerkers staan u er graag te woord.

Lees ook:

Nieuw assortiment 2018

Nieuw assortiment 2018

11-01-2018

Zacht, natuurlijk, dicht bezet en milieuvriendelijk. Zo laat het nieuwe kunstgras assortiment zich het beste omschrijven!

Lees verder
Gras en Groen voor het derde jaar op rij FD Gazelle

Gras en Groen voor het derde jaar op rij FD Gazelle

10-11-2017

FD Gazelle 2017 - Voor Gras en Groen alweer voor het derde jaar op rij!

Lees verder
Waarom kiezen voor Nederlands kunstgras?

Waarom kiezen voor Nederlands kunstgras?

08-08-2017

Nederlands kunstgras staat wereldwijd hoog aangeschreven. Hoe komt dit en waarom zou ook u moeten kiezen voor in Nederland geproduceerd kunstgras?

Lees verder
Kantopsluiting plaatsen rondom kunstgras

Kantopsluiting plaatsen rondom kunstgras

30-07-2017

Voor een perfecte afsluiting van het kunstgras en het vormen van een fysieke scheiding tussen border en gazon plaatsen wij kantopsluiting.

Lees verder
Fijn lavasteen als kunstgras ondergrond

Fijn lavasteen als kunstgras ondergrond

18-07-2017

Steeds vaker wordt er gekozen voor fijn lavasteen als onderbouw voor het kunstgras. Lees hier waarom!

Lees verder
Wat heeft u nog aan onderhoud bij kunstgras?

Wat heeft u nog aan onderhoud bij kunstgras?

19-06-2017

Kunstgras is onderhoudsvriendelijk en dus niet volledig onderhoudsvrij. Geen uren werk, maar af en toe wat extra aandacht dat is alles wat er nodig is. Benieuwd wat exact uw taken zijn?

Lees verder
Hoe duurzaam is kunstgras?

Hoe duurzaam is kunstgras?

26-05-2017

Nederland wordt steeds duurzamer. Het recyclen van materialen, beperken van uitstoot en vervuiling van het milieu is terecht een hot item. Past kunstgras in een duurzame tuin?

Lees verder
Welk type kunstgras past het beste bij mijn tuin?

Welk type kunstgras past het beste bij mijn tuin?

17-04-2017

Hoe komt u erachter welk type kunstgras het beste past bij uw tuin? Wij geven u graag advies!

Lees verder
Wat zijn de grote voordelen van kunstgras?

Wat zijn de grote voordelen van kunstgras?

01-01-2017

De kunstgras branche is enorm in opkomst en groeit jaarlijkse met 25%. Waar komt deze populariteit vandaan? Lees in dit artikel over de grote voordelen van kunstgras!

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Vrijblijvend een offerte aanvragen