Kunstgras onderhoud

Mos en onkruid in het kunstgras

Geplaatst: 18/11/2020 Aangepast: 09/12/2020

Waarschijnlijk is het de meest voorkomende reden om kunstgras aan te schaffen. Je hoeft het nauwelijks te onderhouden! Maar wat als er ineens indringers zoals mos en onkruid jouw kunstgras gazon betreden? Lees het hieronder!

Mos en onkruid

Een veelgestelde vraag bij de aanschaf van kunstgras is of er mos of onkruid doorheen kan groeien. Deze vraag begrijpen wij natuurlijk als geen ander. Als je kiest voor kunstgras, kies je voor een onderhoudsarm gazon. Je hebt uiteraard geen zin om alsnog wekelijks het onkruid tussen de grassprietjes uit te plukken. Om hier duidelijkheid over te scheppen hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen opgesteld. Hier zullen wij vervolgens verder op ingaan.

  • Is mos en onkruid in het kunstgras mogelijk?
  • Kan ik mos en onkruid in het kunstgras voorkomen?
  • Hoe kan ik mos en onkruid in het kunstgras verwijderen?

Is mos en onkruid in het kunstgras mogelijk?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of het überhaupt mogelijk is dat er mos en/of onkruid in jouw kunstgras groeit. We zullen maar gelijk met de deur in huis vallen. Dit is helaas wel mogelijk. Wanneer je het kunstgras niet af en toe onderhoudt, bestaat de kans dat er onkruid om de hoek komt kijken. Dit gebeurt door de blaadjes of takjes die op het kunstgras gazon liggen. Laat je deze te lang liggen? Dan loop je het risico dat de zaadjes uit deze bladeren en takjes gaan kiemen in het kunstgras. Hieruit kan vervolgens weer onkruid gaan groeien. Het is (met een goede ondergrond) dus niet mogelijk dat onkruid vanuit de ondergrond door het kunstgras heen groeit, maar wel vanuit bovenaf.

Naast onkruid is het ook mogelijk dat er zich mos gaat ophopen op de kunstgrasmat. De ingrediënten voor mos worden bijna onzichtbaar, door de lucht aangevoerd. Je bent je van geen kwaad bewust, maar ondertussen gebeurt dit toch. Bovenop het kunstgras kan op deze manier langzaamaan een voedingsbodem voor mosvorming ontstaan.

Kan ik mos en onkruid in het kunstgras voorkomen?

Deze vraag is deels met ja te beantwoorden. Onkruid is namelijk op een eenvoudige manier te voorkomen! Zoals hierboven beschreven is het belangrijk om blaadjes, takjes en andere viezigheid niet te lang op het kunstgras te laten liggen. Je wilt namelijk niet te veel risico lopen. Verwijder deze met behulp van een bladblazer, bezem of zachte hark. Daarnaast is het verstandig om de ondergrond van het kunstgras afgescheiden te houden met andere ondergrond. Wanneer de zwarte grond rondom het kunstgras te hoog ligt, bestaat er de kans dat dit bij regenval zich over het kunstgras verspreidt. Dit kan ook door de onderkant van jouw schoenen meegelopen worden of zelfs op het kunstgras gewaaid worden. Houd zwart zand dus goed gescheiden van kunstgras! Realiseer dit door bijvoorbeeld kantopsluiting te plaatsen tussen het kunstgras en de border.

In tegenstelling tot onkruid is mos in principe niet te voorkomen. Zonder dat je het doorhebt komt een voedzame bodem voor mos namelijk aanwaaien. Die sporen vinden zelfs een kunstgrasmat geschikt om zich te nestelen en te gaan groeien. Voorkomen is beter dan genezen, maar voor mos gaat dit gezegde niet op.

Hoe kan ik mos en onkruid in het kunstgras verwijderen?

Over het algemeen is onkruid zeer eenvoudig te verwijderen. Dit kun je gewoon tussen het kunstgras uitplukken of wegharken. Wanneer dit niet lukt of je last hebt van mos, gebruik dan ECOstyle Ultima. Dit is een effectief en ecologisch verantwoord middel om snel onkruid en mos mee te bestrijden.

Waarschijnlijk lukt het je vanaf nu om mos en onkruid in het kunstgras tegen te gaan of te bestrijden! Heb je er toch last van en laat je dit liever professioneel verwijderen? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Zo ging een tevreden klant je al voor:

‘‘Een aantal jaar geleden hebben wij kunstgras laten leggen, daarin was gedurende de jaren mosgroei in ontstaan. Na contact met Gras en Groen hebben zij het kunstgras voor ons opgeborsteld. Complimenten voor de afwikkeling en bedankt voor de goede zorgen. Ik kan Gras en Groen van harte aanbevelen!’’

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!