Kunstgras

Kunstgras vs echt gras

Geplaatst: 02/09/2020

Een groene grasmat zorgt voor een mooie uitstraling in de tuin. Maar welk gras kies je, kunstgras of echt gras? Hieronder bespreken we de voor- en nadelen!

Verschillen tussen kunstgras en echt gras

Veel mensen kiezen nog altijd voor echt gras, omdat ze vinden dat dit natuurlijker oogt dan kunstgras. Toch is kunstgras sinds de laatste jaren nauwelijks te onderscheiden van echt gras. Wanneer je kiest voor een iets duurdere variant zul je het verschil moeilijk zien. Door de grote hoeveelheid vezels en het zand waarmee je het kunstgras instrooit, blijft het mooi rechtop staan. Op deze manier komt het nepgras steeds dichter in de buurt van echt gras.

Voor de mensen die houden van groene vingers is een kunstgrasmat waarschijnlijk een minder voor de hand liggende keuze. Heb je daarentegen weinig tijd om een tuin te onderhouden of is dit gewoon niet jouw passie? Daarvoor is kunstgras in het leven geroepen. Iedere soort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen.

Voordelen kunstgras

 • Kunstgras is ontzettend onderhoudsarm. Zaaien, maaien, bemesten en sproeien kun je allemaal vergeten. Na de aanleg van kunstgras heb je hier amper meer werk aan. Zo hier en daar de blaadjes van het kunstgras verwijderen en de mat opborstelen zal het voornaamste zijn.
 • Kunstgras blijft ook voor een hele lange tijd groen en schoon. Je hoeft je geen zorgen te maken over geel gras of kale plekken. Het behoudt zijn kleur en krijgt geen gaten wanneer je hier veel op loopt of speelt. Daarnaast zul je weinig tot geen last hebben van mos of onkruid.
 • Voor mensen met hooikoorts biedt kunstgras dé oplossing. Gras is een van de grootste boosdoeners voor mensen die allergisch zijn. Kunstgras is daarentegen hypoallergeen!
 • Kunstgras is bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Na een flinke regenbui kun je direct het kunstgras betreden, terwijl dit bij echt gras een kliederboel zou worden. Voor de ouders onder ons: geen vieze kleren meer!

Nadelen kunstgras

 • Kunstgras oogt soms wat minder natuurlijk dan echt gras. De goedkopere kunstgras soorten zijn makkelijk te onderscheiden van echt gras. Kies je daarentegen voor een iets duurdere soort, dan zal het verschil nauwelijks zichtbaar zijn.
 • Een ander nadeel is dan ook de prijs van kunstgras. Deze ligt een stuk hoger dan de aanschaf van echt gras. Wil je namelijk kunstgras dat er natuurlijk uitziet, dan zul je hier wel wat centen voor neer moeten leggen. Daarentegen ben je wel jarenlang verzekerd van een mooie kunstgrasmat, waar je amper naar om hoeft te kijken. Op lange termijn zal het - gekeken naar het onderhoud - wellicht goedkoper zijn dan echt gras.

Voordelen echt gras

 • Het bekendste voordeel van echt gras is dat het natuurlijker is. In vergelijking met kunstgras heeft het over het algemeen een mooiere uitstraling.
 • Naast het uiterlijk houden veel mensen ook van de geur van echt gras. Vooral wanneer het gras net gemaaid is of wanneer je ‘s zomers lekker buiten zit.
 • De aanleg van echt gras is goedkoper dan de aanleg van kunstgras, wanneer je dit op korte termijn bekijkt.

Nadelen echt gras

 • Gras vergt veel onderhoud, vooral in de zomer. Je bent dan wekelijks bezig met het maaien van het gras en je moet zorgen dat het genoeg water krijgt. Voor tuinliefhebbers is dit misschien niet het grootste probleem, maar niet iedereen zit hier op te wachten.
 • Wanneer je een tuin hebt die veelal in de schaduw ligt is echt gras geen goede keuze. De kans is namelijk erg groot dat er vooral mos en onkruid gaat groeien in plaats van een mooie groene grasmat.

Twijfel je nog steeds over de aanleg van kunstgras of echt gras? Neem voor advies vrijblijvend contact met ons op! Ook is het mogelijk om geheel vrijblijvend een offerte aan te vragen voor het (laten) leggen van kunstgras. Wil je meer weten over echt gras? Bezoek dan onze website over graszoden!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!