Kunstgras leggen

Kunstgras verlijmen of kitten

Geplaatst: 16/06/2020 Aangepast: 09/12/2020

Ben je van plan om zelf kunstgras aan te leggen? Bij een oppervlak dat groter is dan het kunstgras op de rol moet er geknipt en geplakt gaan worden. Door kunstgras te verlijmen kun je alsnog genieten van het altijd groene gras. Maar welke lijm heb je hiervoor nodig en hoe pak je dit aan? Wij leggen het je uit!

Waarom kunstgras verlijmen?

Kunstgras is meestal enkel beschikbaar in bepaalde afmetingen. De kans is dan ook vrij klein dat de afmetingen van jouw tuin precies overeenkomen met de afmetingen van het kunstgras. Toch kan dit op een simpele manier opgelost worden, namelijk door de kunstgras stukken aan elkaar te lijmen.

Is het zichtbaar wanneer er twee stukken kunstgras aan elkaar gelijmd zijn? Het antwoord is nee. Als het kunstgras op de juiste manier aan elkaar gelijmd wordt zal dit daarna niet meer zichtbaar zijn. Er bestaan verschillende manieren om het kunstgras aan elkaar te lijmen. Zo kun je voor stukken tot ongeveer 10 meter het makkelijkst gebruik maken van kunstgrastape. 

Verschillende soorten kunstgras lijm

 • Kunstgrastape
  • Dubbelzijdige kunstgrastape
 • Lijm
  • 1-componentenlijm
  • 2-componentenlijm

Kunstgrastape

Deze tape is speciaal ontwikkeld om kunstgras aan elkaar te bevestigen. Kunstgrastape is over het algemeen erg eenvoudig in het gebruik. Als je geen geknoei met lijm wilt is kunstgrastape een ideale oplossing. Kunstgrastape wordt voornamelijk gebruikt voor kleinere afstanden die vastgeplakt moeten worden.

 1. Sla het kunstgras aan beide kanten ongeveer 15 cm om en leg de kunstgrastape exact in het midden. Dit kun je even controleren door het kunstgras aan beide kanten weer terug te slaan.
 2. Ligt de tape goed? Verwijder dan de beschermfolie, waardoor de bovenkant van de tape gaat plakken. Zorg er bij het terugslaan van het kunstgras voor dat er ongeveer 2 mm tape tussen de grasmatten zit. Doe dit voorzichtig!
 3. Plak je de kunstgras stroken te dicht op elkaar? Dan zal er een bobbel ontstaan.
 4. Plak je de kunstgras stroken te ver uit elkaar? Dan zul je een klein gat zien.
 5. Druk het kunstgras vervolgens goed aan op de naad voor een optimale hechting.

Dubbelzijdige kunstgrastape

Wanneer je het kunstgras ook graag aan de ondergrond vast maakt, is de dubbelzijdige kunstgrastape een goede optie. Deze tape zorgt voor een naadloze verbinding tussen verschillende kunstgras stroken, maar ook de ondergrond. Hierbij is het wel belangrijk dat de ondergrond vocht- en vetvrij is. De tape is sterk, maar moet wel in de juiste omstandigheden aangebracht worden.

Lijm

Lijm wordt altijd aangebracht op een lijmband. De lijmband dient net zoals de kunstgrastape onder de naad van het kunstgras aangebracht te worden. Vervolgens smeer je de lijm met een lijmkam uit over de band. Ook druk je het kunstgras weer goed aan na het bevestigen van de twee matten.

1-componentenlijm

De 1-componentenlijm is direct klaar voor gebruik. Deze lijm kan door middel van een folie afgedekt worden, zodat deze nogmaals te gebruiken is. De lijm zal dan ook niet uitharden.

2-componentenlijm

De 2-componentenlijm moet gemixt worden. Houd er dus rekening mee dat de lijmband al klaar moet liggen voordat je de lijm gaat mixen. Deze kunstgraslijm is bestand tegen alle weersinvloeden.

Weet je nu hoe dit knip- en plakwerk in elkaar steekt maar besteed je deze klus toch liever uit? Geen probleem! Gras en Groen legt het kunstgras zonder problemen voor jou aan. Klik hier voor de mogelijkheden. Ben je van plan om het kunstgras zelf aan te leggen? Bestel dan hier de benodigde producten!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!