Kunstgras onderhoud

Kunstgras schoonmaken en onderhouden

Geplaatst: 28/04/2020

Het schoonmaken en onderhouden van kunstgras vergt niet veel tijd. Onderhoudsvrij kan het dus niet helemaal genoemd worden, maar zeker wel onderhoudsarm! Je hebt tenslotte niet voor niets voor kunstgras gekozen. Toch is het fijn om hier af en toe wat aandacht aan te besteden, zodat het kunstgras jarenlang mee kan. Maar hoe doe je dit nou precies? Gras en Groen weet er alles van.

Hoe onderhoud je kunstgras?

In principe hoef je niet vaak om te kijken naar jouw kunstgrasmat. Genieten van de mooie uitstraling zal dan ook de grootste bezigheid zijn. Om dit te kunnen blijven doen, zul je toch af en toe even het kunstgras moeten checken. Liggen er niet te veel bladeren op? Heeft mijn huisdier niet per ongeluk zijn behoefte gedaan? Staan de vezels nog mooi overeind? Deze vragen worden nader toegelicht in onderstaande tips voor het schoonmaken en onderhouden van kunstgras.

Handige tips voor het onderhouden van kunstgras

  • Borstel het kunstgras af en toe op
  • Verwijder blaadjes, takjes en andere viezigheid
  • Ruim ontlasting van dieren op
  • Pluk het onkruid
  • Verwijder mos en algen

Borstel het kunstgras af en toe op

Na verloop van tijd bestaat er een kans dat de vezels van het kunstgras een beetje gaan ‘hangen’. Dit gebeurt vooral wanneer het kunstgras intensief gebruikt wordt. Maar hoe krijg je het kunstgras weer tot leven? In principe is het borstelen van het kunstgras voldoende. Zorg dat je met een harde bezem tegen de vleug in borstelt, waardoor de vezels weer mooi rechtop komen te staan.

Verwijder blaadjes, takken en andere viezigheid

Verwijder blad met een harde bezem, bladblazer of hark. Blad op het kunstgras is niet schadelijk voor het gazon, maar geeft het risico dat het blad ophoopt en hierdoor het water minder goed wegloopt. Daarnaast bestaat de kans dat takjes en bladeren zaadjes dragen. Wanneer deze zaadjes gaan kiemen in het kunstgras, ontstaat er onkruid. Onkruid is daarentegen eenvoudig van kunstgras te verwijderen, maar door af en toe het blad op te ruimen bespaart dit weer extra onderhoud.

Ruim ontlasting van dieren op

Wat als jouw huisdier zijn of haar behoefte heeft gedaan op het kunstgras? Dan is er nog niets aan de hand. Natuurlijk is het wel zo fris om het kunstgras hierna even te reinigen. Ontlasting die blijft liggen kan zorgen voor schimmel en urine kan na enige tijd gaan stinken. Uitwerpselen moeten verwijderd worden met een zakje of schepje, waarna je vervolgens het kunstgras het beste af kunt spoelen met lauw water. Urine trekt net als water door het kunstgras heen, maar kan een onprettige geur achterlaten. Spoel het hierdoor ook na met water of zelfs ecologisch schoonmaakmiddel zonder bleek. Hierdoor zal het kunstgras niet verkleuren.

Pluk het onkruid

Bij kunstgras heb je veel minder last van onkruid dan bij echt gras. Wanneer je toch onkruid aantreft op het kunstgras raden wij aan om dit zo snel mogelijk te verwijderen, nog voordat het de kans krijgt om zich te wortelen. Houd dit vooral aan de zijkanten in de gaten. Hier is namelijk de meeste plek voor onkruid om te groeien. Naast het plukken van onkruid zou je dit ook weg kunnen halen met een hark.

Verwijder mos en algen

De kans dat je mos of algen aantreft op een kunstgras gazon is erg klein. Maar wat als het wel gebeurt? Het is nooit verkeerd om daar even kort bij stil te staan. Sommige mensen reinigen hun kunstgras namelijk met bleekwater. Dit is echter slecht voor het milieu! Wanneer het plukken met de hand niet werkt, schaf dan een milieuvriendelijk reinigingsmiddel aan. Lees hierbij goed de gebruiksaanwijzing op het product, zodat er geen schade aan het kunstgras aangebracht kan worden.

Heb je nog overige vragen over de schoonmaak of het onderhoud van jouw kunstgras? Stuur ons gerust een berichtje! Besteed je dit klusje liever uit? Wij kunnen op aanvraag een grote schoonmaakbeurt voor jouw kunstgras komen verzorgen!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!