Kunstgras

Kunstgras niet betreden tijdens de vorst

Geplaatst: 10/03/2020 Aangepast: 09/12/2020

Bij voetbalclubs ziet u het steeds vaker: Kunstgras voetbalvelden. Voor de voetballers ideaal, zij kunnen het hele jaar, in weer en wind, buiten hun geliefde sport beoefenen. En dat zonder het veld in een modderpoel te veranderen. Voor gemeenten is dit vaak niet de belangrijkste reden, maar vooral een bijkomend voordeel. De investering van de gemeente wordt terugverdiend door de besparing op onderhoud en een club heeft minder velden nodig doordat het kunstgras maximaal belast kan worden.

Kunstgras bij u in de tuin

Voor de particuliere tuinbezitter is het eigenlijk niet anders. Ja, kunstgras is een grotere investering. Maar doordat er minder tijd en geld in het onderhoud gaat zitten is het vaak toch het overwegen waard. En bovendien het kunstgras ligt er altijd mooi bij en kan het hele jaar rond gebruikt worden....

Of toch niet? Bij de voetbalclubs wordt er zelfs op kunstgras wel eens een wedstrijd of training afgelast. Zijn er bij u in de tuin dan ook omstandigheden waardoor u betreding beter kunt vermijden?

Kunstgras niet betreden tijdens de vorst

Het klopt dat er net als bij voetbal op kunstgras omstandigheden zijn waardoor u betreding beter kunt vermijden. In feite geldt voor uw eigen kunstgras gazon dan ook een afgelasting. Het kunstgras of de ondergrond kunnen bij een aantal omstandigheden beschadigd raken. Graag leg ik aan u uit wanneer u betreding van het kunstgras beter kunt vermijden.

Wanneer mag u het kunstgras niet betreden?

  • Sneeuw
  • Strenge vorst
  • Opdooi

Kunstgras niet betreden als er sneeuw ligt

Een dik pak sneeuw zorgt altijd voor een schitterend plaatje. De eerste voetstappen verpesten dit fraaie beeld van uw tuin. Zeker als deze dwars over uw kunstgras gazon lopen. De samen getrapte sneeuw kan namelijk tot beschadiging van uw kunstgras leiden. Het sneeuwpak drukt tegen de geëgaliseerde ondergrond en kan voor oneffenheden zorgen.

Door dooi en vorst kan het aangelopen pak sneeuw veranderen in een laag ijs. Dat is niet alleen spekglad en dus gevaarlijk, maar kan bij betreding ook kunstgrasvezels lostrekken uit de backing.

Wilt u het kunstgras toch betreden? Verwijder dan voorzichtig met een sneeuwschuiver eerst de sneeuw van het kunstgras!

Kunstgras niet betreden bij strenge vorst

Het komt zelden voor, maar mocht het kwik dalen tot 10 graden onder nul. Blijf ook dan van het kunstgras af. De kunststof vezels van het kunstgras verharden namelijk onder deze koude omstandigheden. Daardoor worden deze gevoeliger voor beschadiging.

Kunstgras niet betreden bij opdooi

Tijdens de opdooi is het betreden van een kunstgras gazon uit den boze. Door de vorst die nog in de grond zit kan het smeltende water niet wegzakken uit de toplaag. Daardoor wordt de bodem instabiel en gevoelig bij betreding. Loopt u toch over het kunstgras dan kan dit kuiltjes en blijvende schade aan de onderbouw veroorzaken.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!