Kunstgras leggen

Waarom kunstgras invegen met kwartszand?

Geplaatst: 10/03/2020

Gras en Groen Kunstgras gebruikt kwartszand voor het invegen van kunstgras. Wat is hier de reden voor? Waarom gebruikt men kwartszand en niet de veelbesproken rubberen filling zoals op voetbalvelden?

Wat is kwartszand?

Voordat u uitleg krijgt over de reden voor het gebruik van kwartszand heel even wat informatie over het product. Waar bestaat kwartszand uit en kan dit schadelijk zijn voor mens en dier?

Kwartszand is voor 100% een natuurproduct. Het is dan ook onschadelijk voor mens en dier. Dankzij het zeer hoge kalkgehalte is het in staat voor zeer lange tijd mos uit uw gazon te houden.

Wikipedia over kwartszand:

Kwartszand, zilverzand of witzand is een fijnkorrelig, > 2mm, wit, uiterst zuiver zand met een laag ijzergehalte. Het bestaat bijna geheel uit kwarts (SiO2). Het bij de winning ervan vrijkomende minder zuivere zand vindt een bestemming als ophoogzand.

Zilverzand wordt ook toegepast als bodemmateriaal in volières maar kan niet gebruikt worden als bodemmateriaal voor aquaria vanwege het hoge gehalte kalk waardoor de carbonaathardheid (KH) erg verhoogt. Daarnaast is zilverzand in gebruik als ondergrond voor kunstgras bij sportvelden.

Waarom wordt kunstgras ingeveegd?

Het invegen en opborstelen van kunstgras vindt plaats om een aantal redenen. Deze afrondende stap in de aanleg van een kunstgras gazon is even noodzakelijk als gewenst. De materialen die gebruikt worden voor het invegen geven van onderuit stevigheid aan het kunstgras. Het houdt de vezels daarmee langer overeind. Op sportvelden heeft het bovendien een dempende werking. Het voorkomt gewrichtsproblemen en geeft de bal een natuurlijke stuit.

Kwartszand gebruiken voor het invegen van kunstgras?

Hoewel er veel verschillende materialen toepasbaar zijn maakt Gras en Groen Kunstgras uitsluitend gebruik van kwartszand. Dit is een bewuste keuze. Het invegen van kwartszand wordt door Gras en Groen Kunstgras gedaan om de volgende redenen:

  • Kwartszand is een natuurproduct, milieuvriendelijk en bevat dus geen schadelijke stoffen
  • Kwartszand biedt de kunstgras vezels extra stevigheid
  • Het gewicht van kwartszand houdt het kunstgras goed op de plek
  • Kwartszand spoelt slechts beperkt uit

Op welke wijze wordt kwartszand in het kunstgras geveegd?

Bij de afrondende fase bij het leggen van kunstgras komt het kwartszand aan bod. Het kwartszand wordt in de volgende stappen in het kunstgras verwerkt:

  • Per 10 m² wordt 50 tot 100 kg kwartszand gebruikt
  • Handmatig of met een strooiwagen wordt dit over het kunstgras verspreid
  • Met een hark wordt het gelijkmatig verdeeld
  • Met een speciale borstelmachine wordt het kunstgras opgeborsteld

Wat zijn de kosten van kwartszand in kunstgras?

Een zak kwartszand kost € 8,95 bij Gras en Groen. Wanneer u het kunstgras zelf wilt gaan leggen kunt u dit tegelijkertijd met het kunstgras meenemen. U heeft gemiddeld zo’n 3 zakjes nodig per 10 m².

Kiest u ervoor om het kunstgras te laten leggen? Dan heeft u geen extra kosten aan het kwartszand. Dit zit in de prijs voor het leggen van kunstgras verwerkt. Hoewel het niet de grote kosten zijn komt u achteraf toch niet voor grote verrassingen te staan!

Wilt u kunstgras laten leggen ingeveegd met kwartszand?

Al binnen 21 dagen kan Gras en Groen Kunstgras de aanleg van een nieuw kunstgras gazon voor u verzorgen. Het enige wat u hoeft te doen om dit in gang te zetten is een vrijblijvende offerte aanvragen. Aan de hand van de door u ingevulde gegevens en gemaakte keuzes stellen wij een vrijblijvende offerte op.

Naar wens kan een medewerker van Gras en Groen vooraf bij u langs komen om de werkzaamheden in te meten. Wij kunnen dan direct met u meedenken om bijvoorbeeld snijverlies te beperken. Voor een goed vergelijk tussen de verschillende soorten kunt u ook langskomen in de showtuin van Gras en Groen. Daar kunt u alle soorten in de buitenlucht met elkaar vergelijken.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten