Kunstgras

Is kunstgras kankerverwekkend?

Geplaatst: 10/03/2020 Aangepast: 09/12/2020

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen kondigde vorige week onderzoek aan naar kunstgrasvelden. Sporten op kunstgras zou mogelijk kankerverwekkend zijn. Onderzoek in de Verenigde Staten heeft een verdacht groot aantal jonge kankerpatiënten gevonden die sporten op kunstgras. Van de jonge sporters is de helft keeper. Dit vergroot de mogelijke relatie tussen de ziekte kanker en het sporten op kunstgras vergroot.

Waar doet men onderzoek naar bij het kunstgras?

Momenteel is men begonnen met een onderzoek naar het stofje 2-mercaptobenzothiazal. Dit zit mogelijk verwerkt in de rubber filling van de kunstgras velden waarop gevoetbald wordt. De KNVB heeft verbaasd gereageerd op dit onderzoek. Zij benadrukken met klem dat de kunstgras velden in Nederland aan zeer strenge wetten moeten voldoen. De zeer strikte regels voor de rubber infill sluiten de toepassing van de kankerverwekkende stof uit.

Wat is de rubber filling?

Wie voetbalt op kunstgras is wel bekend met de filling. Het heeft verschillende functies maar zal bij sporters vooral negatieve reacties oproepen. Het gaat vervelend in je schoenen zitten en thuis bij het uitpakken van de voetbaltas ligt de hele vloer onder.

Wat is de functie van de rubber filling?

  • Het kunstgras blijft mooi overeind staan
  • Rubber gaat langer mee dan zand
  • Het zou schaafwonden beter voorkomen dan zand
  • Het voorkomt dat uitzetting en krimp effect hebben op het veld

Kunstgras is niet kankerverwekkend

Mocht u de angst hebben gekregen dat het kunstgras kankerverwekkend is dan is deze gelukkig ongegrond. U kunt opgelucht ademhalen. De berichtgeving in de media gaat dus niet over het kunstgras zelf maar over de filling. Maakt Gras en Groen wel gebruik van filling? Ja, Gras en Groen maakt ook gebruik van een filling in het kunstgras. Deze is echter niet van rubber maar in de vorm van kwartszand. Dit zand is een natuurproduct en is dus niet schadelijk voor mens en milieu.

Voordelen kwartszand ten opzichte van rubber:

  • Trekt geen warmte aan
  • Geurloos
  • Winning in eigen land
  • Onschadelijk voor mens en milieu

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!