Kunstgras leggen

De ideale ondergrond voor kunstgras

Geplaatst: 23/04/2020 Aangepast: 09/12/2020

Overweeg je de keuze om kunstgras aan te leggen in de tuin? Dan ben je vast benieuwd naar de ideale ondergrond voor kunstgras. De keuze voor de geschikte kunstgrasmat is belangrijk, maar misschien is een goede ondergrond wel nóg belangrijker. Een ondergrond met oneffenheden en verzakkingen ontneemt je het plezier van een fraai gazon. Maar wat is dan de beste ondergrond voor kunstgras?

Waarom is de ondergrond voor kunstgras belangrijk?

De ondergrond van kunstgras heeft minimaal net zo veel aandacht nodig als de keuze voor het soort kunstgras. Zonder een goede ondergrond zullen oneffenheden na een tijdje zichtbaar gaan worden onder het kunstgras. Het is daarom uiterst belangrijk dat het kunstgras strak aangelegd wordt. Naast een strakke uitstraling van het kunstgras dient het ook als stabiele ondergrond. Je wilt er natuurlijk soepel op kunnen lopen, staan of spelen. Als laatste wil je natuurlijk voorkomen dat er water op of onder het kunstgras komt te staan. Het is dus belangrijk dat de ondergrond zowel stabiel als waterdoorlatend is!

Waar wil je het kunstgras laten leggen?

  • Kunstgras in de tuin
  • Kunstgras op het balkon
  • Kunstgras op de tegels

De ideale ondergrond voor kunstgras in de tuin

In veel gevallen wordt het kunstgras aangelegd op de plaatsen waar nu gras ligt. Hieronder ligt een zand- of kleigrond, die niet geschikt is als ondergrond voor kunstgras. Deze grondsoorten “werken” en zijn dus instabiel, waardoor dit in de loop van de tijd kan verzakken en het kunstgras dus ook niet meer strak ligt. Na het wegscheppen van een laag van de bestaande ondergrond is het de beste optie om te kiezen voor betongranulaat als ondergrond.

Betongranulaat is stevig materiaal dat eenvoudig vlak te maken is en water goed doorlaat. Betongranulaat zorgt voor een stevige bodem. Toch wordt het kunstgras vaak zwaar belast, door hier veel over te lopen of spullen op te plaatsen. Het plaatsen van een drukverdeeldoek onder het kunstgras wordt dan ook sterk aanbevolen. Deze verdeelt - zoals de naam al doet vermoeden - de druk over het kunstgras, waardoor er geen kuilen ontstaan. Daarnaast zorgt het voor een gelijkmatige waterafvoer en voorkomt het onkruid dat door het kunstgras heen groeit. Ideaal dus!

De ideale ondergrond voor kunstgras op het balkon

Op een balkon is het aller voornaamste dat het water goed afgevoerd kan worden. Is jouw balkon gevormd met beton? Dan kan het kunstgras hier niet direct op geplaatst worden. Het regenwater kan hierdoor slecht weglopen, waardoor wij adviseren om er speciaal foam onder te leggen. Hierin zitten uitsparingen om het water snel af te kunnen voeren, zodat het kunstgras snel opdroogt. Ook zorgt de foam voor een zachte ondergrond en zijn kleine oneffenheden niet meer zichtbaar. Net zoals in de tuin wordt ook op het balkon aangeraden om een drukverdeeldoek aan te brengen onder het kunstgras.

De ideale ondergrond voor kunstgras op de tegels

Een ondergrond zoals tegels is vaak terug te vinden op een terras. Het nadeel van tegels zijn de (grote) groeven die hier vaak tussen zitten. Wanneer je hier een kunstgrasmat overheen legt, zullen de tegels voelbaar en/of zichtbaar zijn. Het beste advies is om de tegels te verwijderen en een laagje betongranulaat aan te leggen. Ook hierbij is het verstandig om een drukverdeeldoek te gebruiken onder het kunstgras.

Ben je na dit artikel wijzer geworden over de ideale ondergrond voor jouw kunstgras, maar laat je het kunstgras toch liever leggen door Gras en Groen? Voor ons is dit een dagelijkse bezigheid, dus aarzel niet! Klik hier voor de prijzen of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten