Kunstgras leggen

Drukverdeeldoek, waar dient het voor?

Geplaatst: 02/06/2020 Aangepast: 09/12/2020

Wanneer je kunstgras aan gaat leggen krijg je te maken met allerlei vakkundige termen. Bijvoorbeeld de drukverdeeldoek. Over het algemeen zou deze naam voor zich moeten spreken. Maar waar dient de drukverdeeldoek nou precies voor?

Wanneer een drukverdeeldoek gebruiken?

Voordat het kunstgras aangelegd wordt dient er een goede ondergrond te zijn. Deze ondergrond kan met verschillende materialen afgewerkt worden. Zo bestaat er naast de drukverdeeldoek ook de stabilisatiedoek of geotextiel. Wanneer je kunstgras aan gaat leggen op een redelijk stevige ondergrond, zal de stabilisatiedoek of geotextiel voldoende steun bieden.

Maar stel je voor dat de ondergrond wat zachter is of er komt een loungeset op het kunstgras te staan, dan is een drukverdeeldoek de betere keuze. Een drukverdeeldoek geeft namelijk wat meer stevigheid aan het kunstgras en zorgt er - zoals de naam al doet vermoeden - voornamelijk voor dat de druk op het kunstgras verdeeld wordt. Wanneer er bijvoorbeeld intensief gelopen of gespeeld gaat worden op het kunstgras, zal een drukverdeeldoek ervoor zorgen dat de druk gelijkmatig verdeeld wordt over de gehele kunstgrasmat.

Welke voordelen heeft de drukverdeeldoek?

  • Zware belasting wordt verdeeld
  • Geen hobbels en bobbels
  • Beschermt het kunstgras
  • Houdt onkruid en ongedierte tegen

Zware belasting wordt verdeeld

Zoals al eerder beschreven werd is de voornaamste reden om een drukverdeeldoek aan te brengen de verdeling van zware belasting op het kunstgras. Heb je spelende kinderen? Komen er meubels op het kunstgras te staan? Zul je er wel eens met hakken overheen lopen? Dit is allemaal geen probleem met een drukverdeeldoek. Het kunstgras blijft op deze manier overal even mooi omhoog staan en zal niet indeuken.

Geen hobbels en bobbels

Een belangrijk aandachtspunt bij het leggen van kunstgras is de vlakke bodem. Wanneer je de kunstgrasmat uitrolt over een ongelijke ondergrond, zullen deze oneffenheden na een tijdje zichtbaar worden in het kunstgras. Door middel van een drukverdeeldoek onder het kunstgras blijft de ondergrond mooi egaal.

Beschermt het kunstgras

Door een drukverdeeldoek aan te brengen onder het kunstgras wordt deze beschermd. Stel je voor dat je het kunstgras op een bodem van zand of betongranulaat aanbrengt. Zo zal de achterkant van het kunstgras snel beschadigd raken. Met een drukverdeeldoek heeft het kunstgras een beschermlaagje.

Houdt onkruid en ongedierte tegen

Een mogelijke ‘angst’ van iemand die kunstgras aan laat leggen is groeiend onkruid of ongedierte door het kunstgras heen. Met de drukverdeeldoek maken zij echter geen kans. De doek zorgt voor een extra laag tussen de grond en het kunstgras, waar geen onkruid doorheen kan groeien. Ook ongedierte zoals bijvoorbeeld mollen kunnen het kunstgras op deze manier niet bereiken.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over wat een drukverdeeldoek is of waar deze voor dient? Neem dan gerust contact met ons op! Zie je liever met je eigen ogen wat een drukverdeeldoek is en hoe deze gebruikt wordt? Kom dan langs in onze showtuin! Wij leggen het graag voor je uit en adviseren je hier vrijblijvend in.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!