Kunstgras leggen

DHZ kunstgras leggen

Geplaatst: 13/05/2020 Aangepast: 09/12/2020

Veel mensen voeren hun klusjes in en rondom het huis zelf uit. Toch laten ze kunstgras vaak leggen door een extern bedrijf. ‘‘Zelf kunstgras leggen? Kan dat ook?’’ Natuurlijk! Dit bespaart jou weer extra kosten. Voor iedere doe-het-zelver hebben we een gemakkelijk stappenplan uitgewerkt.

Stappenplan zelf kunstgras leggen

Voor het zelf aanleggen van kunstgras is het fijn om te weten wat je allemaal uit moet voeren. Wat heb je nodig? Waar moet je beginnen? Welke stappen moet je volgen? Geen paniek. Hieronder zullen wij het allemaal één voor één voor je uitleggen.

  1. Bestel het kunstgras en overige materialen
  2. Uitzetten en afgraven van de ondergrond
  3. Ondergrond van het kunstgras aanbrengen
  4. De drukverdeeldoek en het kunstgras leggen
  5. Bezanden en opborstelen van het kunstgras

Stap 1. Bestel het kunstgras en overige materialen

Voordat je begint met het zelf aanleggen van kunstgras heb je verschillende dingen nodig. Kijk even goed rond in de schuur of schaf deze voor aanvang aan, zodat je tijdens het klussen niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Materialen Gereedschappen
Kunstgras Trilplaat
Drukverdeeldoek Waterpas of rij
Kwartszand Stanleymes
Lijmband Kruiwagen
Kantopsluiting Schep
Betongranulaat Hark
Kunstgrashaken Harde bezem

Over het algemeen heb je de meeste dingen van de paklijst nodig. Wordt het oppervlak dat je gaat beleggen niet breder dan 4 meter? Dan hoef je de lijmband niet aan te schaffen. Ook raden wij aan om van te voren goed op te meten hoeveel kunstgras je nodig hebt. Aangezien het kunstgras enkel te verkrijgen is in rollen van 4 meter, krijg je al snel te maken met snijverlies. Weet je niet precies hoeveel kunstgras je moet bestellen? Op deze pagina leggen we het voor je uit!

Stap 2. Uitzetten en afgraven van de ondergrond

Heb je alle materialen weten te verzamelen? Dan kun je beginnen met de ondergrond klaar te maken. Zorg dat je de grond waar het kunstgras op terecht komt ongeveer 8 cm diep uitgraaft. Graaf vervolgens om het oppervlak waar het kunstgras komt te liggen een gleuf en plaats hierin de kantopsluiting. Dit is een afscheiding die ervoor zorgt dat de ondergrond op zijn plaats blijft en het kunstgras niet in contact komt met onkruid. Egaliseer de grond hierna zo goed mogelijk met een hark.

Stap 3. Ondergrond van het kunstgras aanbrengen

Vervolgens kun je het betongranulaat gaan plaatsen. Deze ondergrond moet tot gelijke hoogte met de bestrating aangebracht worden. Zorg er met een hark voor dat het betongranulaat goed verspreid wordt en gebruik daarna de trilplaat om het goed aan te drukken. Met een waterpas of rij werk je de ondergrond af naar een gelijke hoogte. Het kunstgras zal zich uiteindelijk naar de ondergrond gaan vormen, dus een strakke ondergrond is wel zo handig!

Stap 4. De drukverdeeldoek en het kunstgras leggen

Op de geëgaliseerde ondergrond rol je eerst de drukverdeeldoek uit. Deze zorgt ervoor dat de druk op het kunstgras uiteindelijk verdeeld gaat worden. Ook is een drukverdeeldoek onkruidwerend, dus 2 vliegen in 1 klap! Wanneer je meerdere banen nodig hebt, zorg dan dat het elkaar ongeveer 10 cm overlapt. Snij het vervolgens op maat met een stanleymes.

Over de drukverdeeldoek rol je het kunstgras uit. Denk hierbij aan de kijkrichting! Het mooiste zicht krijg je wanneer je in de vezels kijkt. Als je een hoek van 90 graden in de tuin hebt, begin dan hier met het aanleggen van kunstgras. Dit voorkomt snijverlies. Snijd vervolgens het kunstgras op maat. Doe dit aan de onderzijde van het kunstgras en snijd zoveel mogelijk tussen de banen met kunstgrasvezels, zodat het zo min mogelijk beschadigd raakt.

Stap 5. Bezanden en opborstelen van het kunstgras

Nu het kunstgras eenmaal op zijn plek ligt zijn we bij de laatste stap aangekomen. Verdeel het kwartszand gelijkmatig over het kunstgras. Je hebt gemiddeld 10 kg nodig per m². Je kunt het zand vervolgens met een schep of achterkant van een hark verdelen over het kunstgras. Gebruik als laatste de harde bezem om het kunstgras mooi op te borstelen. Doe dit tegen de vleug in, zodat de vezels rechtop komen te staan.

Kom je er na dit stappenplan over het zelf aanleggen van kunstgras alsnog niet helemaal uit? Geen probleem. Jouw kunstgras kun je ook laten leggen door Gras en Groen. Wil je het wel zelf proberen maar loop je vast? Neem dan gerust contact met ons op.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Ontvang nú 10% korting op uw kunstgras. Geldig vanaf 20m²!