Zelf kunstgras leggen

Bent u op zoek naar een gazon dat altijd groen blijft? Kunstgras biedt hiervoor de ideale oplossing! Het leuk is dat kunstgras leggen een klus is die u binnen één dag kunt uitvoeren. Zo geniet u al snel van een nieuw gazon waar u jarenlang plezier van heeft!

Een kunstgras gazon aanleggen

Wilt u het kunstgras laten leggen? Dan zijn wij u met onze legservice uiteraard graag ter dienst. Wij ontzorgen u volledig vanaf € 9,- per m² en bieden hierop langdurige garantie. Steekt u toch liever zelf de handen uit de mouwen? Gras en Groen vertelt u in 5 eenvoudige stappen hoe het kunstgras er binnen de kortste keren perfect bijligt. Een leuke uitdaging voor de doe-het-zelver!

Waarom kunstgras leggen?

Kunstgras heeft het de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Een reden daarvan is dat kunstgras prima zelf aan te leggen is met de juiste instructies. Wij helpen u graag een handje op weg!

 • Binnen één dag kunt u het kunstgras gelegd hebben
 • Bespaart u een hoop geld
 • Zelf klussen geeft voldoening
 • Nooit meer grasmaaien, bemesten en sproeien
 • Gras en Groen levert u alle benodigde materialen

Kunstgras leggen? Bekijk eerst de video!

Gaat u, als handige doe-het-zelver, het kunstgras zelf aanleggen? Met de juiste instructies is dat geen enkel probleem! 

Hieronder vindt u een compleet stappenplan met tekst en uitleg over hoe u het kunstgras aanlegt in uw eigen tuin. 

Om de stappen nog beter inzichtelijk te maken hebben wij ook een korte instructievideo opgenomen. Daarop kunt u zien op welke wijze de kunstgras leggers van Gras en Groen een fraai gazon hebben aangelegd in Rosmalen.

kunstgras stalen • Gras en Groen Kunstgras
Vraag gratis kunstgras stalen aan!
Selecteer eenvoudig uw drie favoriete soorten
Laat uw gegevens achter in het formulier
Ontvang de stalen binnen 2 werkdagen in de brievenbus

Stappenplan kunstgras leggen

Bent u van plan om het kunstgras zelf aan te leggen? Wij helpen u in 5 eenvoudige stappen naar een stralend eindresultaat. 

Kunstgras leggen in 5 stappen:

 1. Bestel het kunstgras en overige materialen
 2. Uitzetten en afgraven van de ondergrond
 3. Ondergrond van het kunstgras aanbrengen
 4. De drukverdeeldoek en het kunstgras leggen
 5. Bezanden en opborstelen van het kunstgras
stappenplan leggen kunstgras • Gras en Groen Kunstgras

Stap 1: Bestel het kunstgras en overige materialen

Voordat u begint met het aanleggen van kunstgras heeft u verschillende materialen nodig. Kijk even goed of u in het bezit bent van deze spullen. Zo niet, bestel deze dan eenvoudig in onze webshop! Zo komt u tijdens het klussen niet voor grote verrassingen te staan.

De meeste producten zijn noodzakelijk voor het leggen van kunstgras. Toch zijn er enkele dingen die u niet altijd nodig zult hebben. Wordt het te beleggen oppervlak niet breder dan 4 meter? Dan hoeft u geen lijmband aan te schaffen. Deze dient enkel voor het aan elkaar lijmen van meerdere kunstgrasstroken.

Daarnaast kunt u ook de keuze maken of u gebruik maakt van kantopsluiting of kunstgrashaken. Eén van de twee zal voldoende zijn om het kunstgras op zijn plek te houden. De kunstgrashaken zijn echter wel praktisch bij het aanleggen van de drukverdeeldoek. Zo kunt u de doeken tijdelijk op de juiste plaats houden!

Een gazon van Gras en Groen kunstgras

Kunstgras is in veel verschillende soorten te koop. Maar hoe verzekert u zich ervan de juiste kunstgrassoort uit te kiezen? Gras en Groen biedt uitsluitend kwalitatief hoogwaardig kunstgras aan.

Kenmerken van ons kunstgras assortiment

 • Milieuvriendelijk en brandvertragend
 • Van Nederlandse oorsprong
 • Meerkleurige draad voor een natuurlijk effect
 • 100% lood- en cadmiumvrij
 • Kleur- en slijtvast

Stap 2: Uitzetten en afgraven van de ondergrond

Na het verzamelen van de juiste benodigdheden is het tijd om aan de ondergrond te beginnen. Zorg dat u de grond waar het kunstgras op komt te liggen ongeveer 8 cm diep uitgraaft.

Denk ook aan de plek waar de kantopsluiting komt te liggen. Dit is een afscheiding die ervoor zal zorgen dat het kunstgras en de ondergrond op zijn plaats blijft en het kunstgras niet in contact komt met onkruid. Graaf rondom het oppervlak een gleuf en plaats hier de kantopsluiting in. Egaliseer de grond vervolgens zo goed mogelijk met een hark.

Stap 3: Ondergrond van het kunstgras aanbrengen.

Op de geëgaliseerde ondergrond kunt u het betongranulaat gaan plaatsen, die gelijk komt te liggen met de bestrating. Met een hark kunt u ervoor zorgen dat het betongranulaat goed verspreid wordt. Gebruik daarna een trilplaat om het materiaal stevig aan te drukken. 

Met een waterpas of rij werkt u de ondergrond af naar een gelijke hoogte. Het kunstgras zal zich na de aanleg namelijk gaan vormen naar de ondergrond. Is deze niet vlak? Dan zullen er hier en daar hobbels of kuilen tevoorschijn gaan komen! Een strakke ondergrond is dus van groot belang.

kunstgras san francisco ace • Gras en Groen Kunstgras
Momenteel best verkocht!
Vezels met zowel een C, W en R-shape
Een lengte van maar liefst 52 mm
Sterkste kunstgras soort uit ons assortiment!
42,
95
p/m²
Meer informatie
kunstgras uitrollen • Gras en Groen Kunstgras

Stap 4: Drukverdeeldoek en kunstgras uitrollen

Wanneer de ondergrond eenmaal afgewerkt is, is het tijd om de drukverveeldoek uit te rollen. Deze zal er uiteindelijk voor zorgen dat de belasting op het kunstgras verdeeld gaat worden. Ook weert een drukverdeeldoek onkruid dat door de ondergrond heen wil groeien.

Over de drukverdeeldoek rolt u het kunstgras uit. Denk aan de kijkrichting! Het mooiste zicht krijgt u wanneer u in de vezels kijkt. Maar waar te beginnen? Als er zich een hoek van 90 graden bevindt in de tuin, start dan hier. Op deze manier voorkomt u snijverlies. Snijd het kunstgras op maat met een stanleymes. Doe dit vanuit de onderzijde van het kunstgras en zorg ervoor dat u zoveel mogelijk tussen de banen van de kunstgrasvezels snijdt, zodat het zo min mogelijk beschadigd raakt.

Stap 5: Bezanden en opborstelen van het kunstgras

Ligt het kunstgras op zijn plaats? Dan is het tijd voor de laatste stap. Verdeel het kwartszand gelijkmatig over het kunstgras. De richtlijn is ongeveer 10 kg per m². U kunt het zand met de achterkant van een schep of hark over het kunstgras verdelen. 

Als laatste komt de harde bezem aan bod. Hiermee kunt u het kunstgras opborstelen, zodat het er natuurlijk bij komt te liggen. Doe dit tegen de vleug in, zodat de vezels mooi rechtop komen te staan.

kunstgras onderhoud • Gras en Groen Kunstgras
aanlegservice kunstgras • Gras en Groen Kunstgras
Het kunstgras toch liever vakkundig gelegd?
Uitgevoerd binnen 21 dagen
Gegarandeerd een perfect resultaat
Inclusief drukverdeeldoek en kwartszand
€ 9,
-
p/m²
Info legservice

Bestel direct uw kunstgras

Na het lezen van het 5-delige stappenplan is het tijd voor actie! Maak een planning en zorg ervoor dat u alle materialen in huis heeft. Bestel hier het kunstgras en kijk hier voor alle benodigde kunstgras accessoires. 

Liever kunstgras laten leggen?

Wij begrijpen dat niet iedereen een doe-het-zelver is. Laat het leggen van kunstgras dan eenvoudig uitbesteden! Gras en Groen Kunstgras legt de grasmatten met perfectie voor u aan. 

Waarom kunstgras laten leggen door Gras en Groen?

 • Binnen 24 uur een scherpe offerte
 • Uitsluitend kwalitatief, hoogwaardig en natuurlijk ogend kunstgras
 • Het bespaart veel tijd en moeite
 • Verzekerd van een perfect eindresultaat
 • Naast kunstgras is ook kantopsluiting plaatsen mogelijk

Veelgestelde vragen

Ik heb een andere vraag
Kan er vooraf iemand komen kijken?

Om onze tarieven zo scherp mogelijk aan te kunnen bieden voor u komen wij kijken bij gazons groter dan > 25 m² of oppervlakten met incourante afmetingen. Indien uw gazon kleiner is verzoeken wij u een foto per mail aan te leveren indien u twijfelt aan de huidige situatie. Op een foto kunnen wij vaak al heel veel zien en u van het juiste advies voorzien.

Wat zijn de kosten voor het laten leggen van kunstgras?

De kosten voor de aanleg van een nieuw gazon zijn van een aantal zaken afhankelijk, zoals het oppervlak en de uit te voeren werkzaamheden. Een overzicht van alle prijzen vindt u hier. U kunt ook een vrijblijvende offerte opvragen waarin wij alle kosten gespecificeerd aanbieden.

Binnen welke termijn kan mijn kunstgras worden aangelegd?

Wij kunnen altijd binnen 3 weken het kunstgras bij u thuis komen leggen. Wij passen het aantal medewerkers aan op de omvang van de werkzaamheden. Daardoor kunnen wij de opdracht vrijwel altijd binnen één dag afronden. Regen kan een spelbreker zijn. In dat geval stellen wij u zo snel mogelijk op de hoogte en rekenen wij op uw begrip!

Hoe snel kan ik een offerte verwachten?

Uw offerte aanvraag wordt binnen één werkdag door Gras en Groen beantwoord. Het kan zijn dat u direct een offerte ontvangt of dat wij eerst om aanvullende informatie vragen. Indien wij een bezoek brengen aan uw tuin ontvangt u binnen één werkdag na dit bezoek een passende offerte.

Welke kunstgras soorten worden er gelegd?

Voor het leggen van het kunstgras in uw tuin zijn een aantal zaken nodig.

1. Parkeergelegenheid. Gras en Groen komt met een werkbus en een aanhanger. Deze combinatie is 12 meter lang en dient zo dicht mogelijk bij de doorgang naar uw tuin te kunnen parkeren.

2. Doorgang naar uw tuin. Voor de machines die wij gebruiken is een minimale doorgang nodig van 90 centimeter breed. Wij zijn vooraf graag op de hoogte van eventuele hoogteverschillen en/ of traptreden.

3. Markeren van leidingen. Leidingen, kabels en voeten van droogmolens dienen vooraf gemarkeerd te zijn. Hetzelfde geldt voor de contouren van nog te vormen borders.

4. Stel gerust uw vraag. Twijfelt u over de hoogte van de ondergrond, het type materiaal dat aangevoerd moet worden voor de onderbouw of alle andere zaken die betrekking hebben op de aanleg van uw kunstgras gazon? Stel dan gerust of vraag via de mail of bel bij dringende zaken. Wij kunnen u altijd helpen met het juiste advies.

Hoeveel kunstgras heb ik nodig?

Meet zo nauwkeurig mogelijk uw gazon op. Door het op maat maken van het kunstgras dient u rekening te houden met snijverlies. Kunstgras zit op een rol met een breedte van 4 meter. Op deze pagina geven wij advies voor het berekenen van het oppervlak.